Teràpia bioenergètica

Enrere d’aquest estrany nom no hi ha més que un tipus de teràpia també humanista.

L’enfocament és semblant a la teràpia Gestalt, doncs també la posició del terapeuta és d’ajut i de testimoni al que acont eix durant el procés de la persona.

La teràpia bioenergètica la va crear Alexander Lowen, però no va ser l’iniciador d’aquesta; ja va ser abans profunditzada i escrita pel seu mestre, en Wilhelm Reich, al que al igual que jo molts altres considerem el pare de les teràpies psicocorporals.

Què busca la bioenergètica?

Busca l’integració de cos i de la ment del pacient. Actualment vivim a una societat molt mental a on estem la majoria del temps pensant en el futur, en el passat, però rara vegada en el present o a sentir-nos ¿quina sensació tinc? ¿quina emoció sento?

La Bioenergètica ens convida a través d’una sèrie d’exercicis corporals entre els que es troben desbloquejos o exercicis que promouen l’energetització del client o també per a fomentar la respiració o el lliure fluir de la energia del nostre cos.

La bioenergètica té com origen la psicoanàlisis freudiana, doncs considera molt important el que va passar a l’infantessa de la persona com a origen del caràcter, per tant busca des de l’integració del que va passar a la nostra infantessa què és el que està interrompin el lliure fluir de l’energia de les persones des del punt de vista del caràcter, per això promou una serie d’exercicis bioenergètics per al desbloqueig d’aquells segments del nostre cos que puguin estar bloquejats o estancats.

Aquest tipus de teràpia està indicat a aquelles persones que vulguin descobrir més profundament el seu cos podent fer un procés més des del cos, atenent més a les sensacions o emocions profundes que puguin passar a cada sessió per a ser després integrades des de l’enteniment i comprensió a través de la comunicació i integració amb el terapeuta.

Tanmateix aquest tipus de teràpia l’introdueixo amb pacients amb problemes d’ansietat, angoixa i amb símptomes corporals com ofecs, angoixa i depressió doncs aquest enfocament integrat juntament amb la teràpia Gestalt és molt efectiu a l’estar treballant des de els dos enfocaments mental i corporal podent d’aquesta manera contemplar a la persona des de la seva unitat holística que és (cos i ment)

Des de aquest enfocament integrat i atenent a la simptomatologia que presenti el pacient podem treballar junts qualsevol símptoma que la persona estigui desenvolupant des de la cura i el espai natural que aquest símptoma ens està dient. Crec firmament que el símptoma es la veu del cos quan està malalt, que quelcom ens està dient i que necessita ser atès. Des de la Bioenergètica podem treballar amb allò i donar-li espai per a veure que està passant i que ens vol expressar aquest missatge que ens mostra el nostre cos.

Teràpia bioenergètica | Bigestalt