Teràpia Bioenergètica

Terapia Bioenergética - Santi Calvo

Què és la Teràpia Bioenergètica i com ens pot ajudar?

La bioenergètica és una forma de psicoteràpia psicodinámica que combina el treball amb el cos i la ment per a ajudar les persones a resoldre els seus problemes emocionals i adonar-se del seu potencial de plaer i alegria de viure.

Els psicoterapeutes bioenergètics creuen que existeix una correlació entre la ment i el cos. Allò que afecta el propi cos repercuteix en la mentalitat i això afecta a aquesta.
Les defenses psicològiques que un usa per a manejar el dolor i l’estrès de la vida també estan ancorades en el cos. Apareixen en el cos com a patrons musculars únics que inhibeixen la autoexpresió.

Aquests patrons poden ser identificats i compresos per psicoterapeutes bioenergètics que saben com observar l’estructura, el moviment i els patrons de respiració en el cos d’una persona.

Els psicoterapeutes, igual que altres psicoterapeutes, presten especial atenció als patrons musculars del cos d’una persona. Estan interessats ​​en aquests patrons i la seva relació amb el moviment, la respiració, la postura i l’expressió emocional .

Cada expressió física del cos té un significat

El psicoterapeuta bioenergètic analitza els hàbits del múscul i indueix al pacient a expressar-se físicament o a practicar algun exercici que li faciliti la percepció d’aquests patrons de limitació en el propi cos en el moment present.

El terapeuta explora amb el client com se sentiria començar a alliberar aquests patrons i recuperar alguns dels sentiments que ha reprimit durant la infància i que continuen reprimint en la seva vida adulta.

El psicoterapeuta en bioenergètica també ajuda als clients a entendre com i per què es van desenvolupar els patrons de constricció i com aquestes mateixes defenses que obstaculitzen la seva vida avui els van permetre sobreviure en un entorn primerenc que no donava suport al seu ser.

A mesura que emergeixen aquestes emocions reprimides, els clients comencen a adonar-se que aquests patrons inhibeixen la seva capacitat d’espontaneïtat i creativitat en la autoexpresión. Comencen a comprendre que a mesura que aquestes defenses es tornen cròniques, també ho fan els patrons musculars del seu cos. Al llarg de la psicoteràpia bioenergètica, els vells patrons ineficaços que bloquegen la connexió, el plaer, l’espontaneïtat i l’alegria es dissolen lentament.

Al llarg de la relaxació física i mental en el cos, el pacient pot experimentar una connexió segura, sana i de suport amb un mateix i amb els altres.

Tratamientos bioenergéticos

Què hi ha darrere d’aquest estrany nom?

No hi ha més que un tipus de teràpia també humanista.

L’enfocament és semblant al de la teràpia Gestalt, perquè la posició del terapeuta també és d’ajuda i testimoni del que esdevé durant el procés de la persona.

La teràpia bioenergètica la va crear Alexander Lowen, encara que ja havia estat descrita i explorada anteriorment pel seu mestre, Wilhelm Reich, a qui molts considerem el pare de les teràpies psicocorporales.

Quina cerca la bioenergètica?

La integració del cos i la ment del pacient. Actualment vivim en una societat molt mental en la qual estem la majoria del temps pensant (en el futur, en el present…) però rares vegades ens parem a sentir-nos: Quina sensació tinc? Quina emoció tinc?

El tractament bioenergètic ens convida a fer-lo a través d’una sèrie d’exercicis corporals entre els quals es troben desbloquejos o exercicis que promouen la energetizació del client.

També ajuda a fomentar la respiració o el lliure fluir de l’energia del nostre cos.

D’on prové aquest tipus de teràpia?

Aquesta teràpia té el seu origen en la psicoanàlisi freudiana, perquè considera molt important l’esdevingut en la infància de la persona com a origen del caràcter de la persona, i per tant cerca, des de la integració del que va ocórrer en la nostra infància, què és el que està interrompent el lliure fluir de l’energia de les persones des del punt de vista del caràcter.

Per a això promou una sèrie d’exercicis bioenergètics dirigits al desbloqueig d’aquests segments del nostre cos que puguin estar estancats o bloquejats.

Per a qui està indicat aquest tipus de teràpia?

Majoritàriament a persones que vulguin descobrir més profundament el seu cos, podent fer un procés més des del corporal, atenent més les sensacions o emocions profundes que puguin ocórrer en cada sessió.

Més tard poden ser integrades des de l’enteniment i comprensió a través de la comunicació amb el terapeuta.

Així mateix, aquest tipus de teràpia la introdueixo en pacients amb problemes d’ansietat i amb símptomes corporals com a ofec, angoixa i depressió, perquè aquest enfocament integrat juntament amb la teràpia Gestalt.

És molt efectiu en estar treballant des de dos enfocaments, mental i corporal, podent de tal manera contemplar a la persona des de la seva unitat holística que és (cos i ment).

Com podem treballar els símptomes amb una teràpia?

Des d’aquest enfocament integrat i atesa la simptomatologia que presenti el pacient, podem treballar junts qualsevol símptoma que la persona estigui desenvolupant des de la cura i l’espai natural que aquest símptoma ens està dient.

Crec fermament que el símptoma és la veu del cos quan està malalt, que alguna cosa ens està dient i que necessita ser atès.

Des de la bioenergètica podem treballar amb això i donar-li espai per a veure què està ocorrent i què ens vol expressar aquest missatge que mostra el cos.

Teràpia bioenergètica | Bigestalt